Mając do wyboru parboiled i brązowy oczywiście 90% ludzi wybierze parboiled, bo mimo iż ma nieco wyższy IG, to jest bez porównania lepszy (brązowego w zasadzie nie da się jeść - przynajmniej moje odczucie) no i nie trzeba go gotować powyżej 45 minut, żeby w ogóle go jakoś strawić. Nie można popadać w skrajności. Poza tym sqrwi3l nie ufał bym [...]
sqrwiel, ja nie będę komentował Twojego poziomu angielskiego, bo żal ściska. W Polsce nie dostaniesz ryżu parabolicznego tylko ryż parboiled to raz - tylko Polacy sobie wymyślają tą nazwę. Druga sprawa, to że parboiled to proces, w którym wykorzystuje się parę wodną pod wysokim ciśnieniem, aby "skondensować" w ryżu wartości odżywcze - [...]
Siema. Ryż preparowany inaczej znany jest pod nazwą parboiled. Jest to długoziarnisty ryż biały poddany działaniu pary wodnej pod ciśnieniem. Dzięki temu najcenniejsze składniki przenikają z okrywy ziarna do jego środka. Poza tym nie klei się i jest trochę twardszy. Zawiera on również więcej cennych składników niż ryż biały m.in. wapnia, fosforu i [...]
[...] 2.3jajka+boczek+ogórek 3.udko z kurczaka+oliwa+ogórek TRENING ŁADOWANIE narazie poszło: 1. 2 banany około 300g,rodzynki 100g,2 malutkie cukierki a po 40min 50g ryzu parboiled, 100g piersi 2. 150g ryzu parboiled+100g piersi+ogórek na te dwa posiłki jeszcze podzieliłem sobie jedna jogobele truskawka to tez pewno bedzie 15g wegli [...]
interwały można robić na milion sposobów. to, że w Twojej głowie interwał = zajazd to już nie mój problem. interwał równie dobrze może wyglądać tak: 20s lekkiego truchtu / 40s marszu - i co, nie da rady? na pewno da. jak nie ograniczy słodyczy do zero to ciężko będzie o jakieś dobre efekty, a o to w tym chodzi, bo efekt napędza na redukcji, [...]
gdzies wyczytalem, zeby dodac do gotujacego sie ryzu kurkumy, ale sam jeszcze nie probowalem, podobno zmienia smak to po pierwsze sprobuj moze kostke bulionowa lub cos innego dorzucic a po drugie podstawa to urozmaicenie, kasza jeczmienna, gryczana, ryz brazowy, bialy, parboiled, makaron durum, dwu-, czterojajeczny, pieczywo zytnie razowe i inne [...]
tak patrzę na tą dietkę i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co tam może być nie tak... jedyne co mi przychodzi do łba to fakt, że może ważysz mięso przed, zamiast po przyrządzeniu? Bo jeśli tak jest to masz zdecydowanie za dużo białka i stąd problemy z właściwym wykorzystaniem makroskładników. a tak z uwag kosmetycznych na Twoim miejscu [...]
Ryz, ktory opisal Vidic15 to oczywiscie parboiled, ktory jest zalecany w diecie jako zrodlo weglowodanow. Preparowany przechodzi zupelnie inne procesy technologiczne, po ktorych nie nadaje sie jako zrodlo weglowodanow.
a tam narzekacie na ten ryz ja pol kilo dziennie ze smakiem od paru lat wciagam i jest gites. parboiled rice rzadzi 8-) Zmieniony przez - ban4life w dniu 2012-11-09 13:04:33
Skoro węgle przez ciebie przelatują to spróbuj zamienić ryż brązowy na basmati albo parboiled. To samo płatki owsiane - ja zastępuje je mąką ryżową. Mam ten sam problem, tzn. nie trawię niektórych węgli i wiem ze warto próbować z różnymi opcjami bo niestety żeby przybierać żreć trzeba. Aha i też myślałem że mam jakis poj**any organizm bo wydawało [...]
Makro okej, trochę dużo węgli jak na Twoją wagę. W pierwszym posiłku daj więcej tych jajek zamiast chleba możesz dać płatki owsiane, skup się na 1 źródle tłuszczu. Postawiłbym na masło. "Posiłek w szkole" Gdzie tłuszcze? W przedtreningowym daj normalną pierś z kurczaka... Dulano to przecież szynka... W potreningowym daj cukry proste. Na kolację [...]
[...] nie komentuje Twojej wypowiedzi bo żal sciska http://en.wikipedia.org/wiki/Parboiled_rice Parboiled rice is rice that has been boiled in the husk. Parboiling makes rice easier to process by hand, improves its nutritional profile, and changes its texture. przeczytaj i wyciągnij wnioski. ryz brązowy wystarczy 30 min na malym ogniu, jest smaczny.
Jest dobry jakościowo. Durum również. Ryż biały jest dość mocno przetworzony, więc lepiej kupować parboiled, basmati, jaśminowy, dziki. Masz też do wyboru inne rodzaje kasz: jęczmienna, pęczak, jaglana.
Dobry ryż jest znakomity bez sosu ... chociaż może to kwestia smaku :)) Ja wcinam ryż zawsze "na sucho", a najsmaczniejsze dla mnie są: - ryż dziki (tak nazywane są nasiona wodnej trawy rosnącej w Ameryce Północnej, jednak nie jest to odmiana ryżu. Ziarna po ugotowaniu mają wspaniały orzechowy smak.) - ryż basmati (niekwestionowany [...]
Nie zalecam, strawność drastycznie spada, taki ryż będzie chłonął wodę z organizmu, na ryżu również bytują bakterie i przetrwalniki różnych bakterii, co może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Jeśli chcesz szybki ryż to kupuj specjalnie przeznaczony do tego celu typu ryż parboiled (wstępnie poddany obróbce termicznej). Masz również dostępne [...]
Troche mnie tu nie było tak więc zakończyłem mase na początku kwietnia zaraz po świętach z wagą +- 82kg i 16-17 % BF (według wagi na siłowni). Na początku progresywnie zacząłem odejmować kcal oraz poszczególne makroskładniki, białko pozostawiając bez zmian 2-3g na kg masy ciała a węgle i tłuszcze progresywnie odejmowałem co tydzień. Jeżeli chodzi [...]
[...] całości charakteru. Resztę wstawiłam w pojemniczku do lodówki i jeśli tak je przechowamy to tracą całą chrupkość po czym już faktycznie przypominają smacznie przyprawiony ryz. Ogólnie nie są złe,ale mniej roboty byłoby po prostu zjeść sobie ryz,kaszę czy nawet mieszankę jednego z drugim. Doprawić tez można Ten pomysł może się za to [...]
[...] z siłownia teraz do misiaca powoli wrcam i zwracam sie z prośba o ocene diety redukcyjnej. zapotrzebowanie wgl kalkulatora ~3250 kcl chodzi mi oczywiscie szkielet bo ryz to oczywiscie (ryż biał/ thai /basmati/parboiled/ ziamniaki i kasze) natomiast z pierś rowniez zastąpiana na zmiane z (udkami z kurczka indyka itp) i jak z wieprzowina [...]